Designa din egen klocka

Hur mycket är klockan? Om du ställer den frågan idag är det inte säkert att det är armbandsklockan som kommer att ge svaret. Många använder sin smartphone som klocka. Klockan har blivit mer och mer en ren accessoar och som smycke. Visste du att du kan skapa och designa din egen klocka och beställa den online?

”Ingen människa är den andra lik, så varför ska ditt armbandsur vara det”, skrev klockbutiken fewsome. Butiken startades för att låta kunder bestämma design och konfiguration själva. Utifrån ett antal olika modeller erbjöds val av färger, urtavla, visare och armband.

Nättjänster som låter kunderna designa sina klockor själv

Den svenska marknaden för egendesignade klockor svämmar inte direkt över. En del har kommit och gått men proceduren har varit ganska lika.

Exempel på design av klockor hos Boom Watches

Du väljer komponenter för att sätta din egen prägel på klockan:

  • Storlek
  • Urtavla
  • Boett
  • Toppring
  • Armband

Boett är den del på en armbandsklocka som innesluter själva urtavlan och urverket. Hos Boom kan du välja på silver, guld eller svart färg.

Toppring läggs ovanpå urtavlan och där kan du välja samma tre färger men också mellan några olika texturer.

Hur är kvalitén på klockorna?

Boom Watches arbetar med s.k. Miyota-urverk, tillverkade i Japan, vilket också Fewsome gjorde. Miyota 8215 t.ex. finns i många märkesklockor som t.ex. Camel, Citizen, Festina, Jaques Lemans och Lip.

Fewsome använde urglas av safir, ett material så hårt att det står emot repor från allt utom diamant. Armbanden till klockorna var av läder och metallen som användes var uteslutande nickeltestat rostfritt stål.

Boom Watches jobbar med Miyota GL30 och lämnar upp till 3 års garanti på sina klockor om du registrerar ditt köp hos de. Vid ett garantiärende byter de ut delar direkt. Urverken har ett vattenskydd på 5 ATM (atmosfäriskt tryck). Det är ett skydd som funkar för dusch och regn, men inte simning och dykning.

Hur lång tid tar det att bygga en egen klocka?

Att ”bygga en egen klocka” går enkelt att göra online. Man klickar helt enkelt på de olika komponenterna och får en förhandsvisning på hur klockan ser ut, från alla håll och kanter. Efter att du lagt din order går det superfort.

Inom 24 timmar på vardagar har klockan byggts och skickas till dig (fraktfritt i hela världen). All montering sker för hand under strikta förhållanden eftersom klockverk är känsliga för damm, smuts etc.

Hur mycket kostar en egendesignad klocka?

I runda slängar kan man säga att de kostar kring 1000 kr. Om din beställning är en present finns det olika kit att sätta ihop, vilket kan bli riktigt trevligt för mottagaren.

Vi har hittills bara tittat på armbandsklockor, men det finns även möjlighet att göra egna väggklockor.

Designa väggklocka med egna bilder

Väggklockor finns i de flesta hem i köket, vardagsrummet eller kanske hallen. Ett sätt att göra sin klocka på väggen unik är att beställa den med egen bild på själva urtavlan. Det finns flera fototjänsteföretag som erbjuder detta. Vi tipsar här om några av de som erbjuder det med leverans i Sverige.

Smartphoto
Du kan skapa en klocka som en personlig present eller en familjeklocka med ett fint foto som urtavla. Välj mellan liten, rund eller en hjärtformad urtavla. Markering med både timmar och minuter.

» Väggklocka i akrylglas (högblank finish)
»
Väggklocka rund (hårt och starkt material)