Svenne har gjort det igen – nu med Tailorist

Den förra skjortan som jag designade blev snabbt en av mina favoriter. Det som gjorde att den stack ut var för att den var just skräddarsydd för mig. Det märktes på passformen och när jag såg mig själv i spegeln och jämförde med de ”slappa” skjortorna jag köpt i butik var det alltid ett enkelt val vilken skjorta som skulle tas på.

Men, man blir ju less efter ett tag. Nu är det inte så ofta jag anser mig behöva ha en skjorta på mig. Jag är inte den som bär det dagligen till jobbet direkt. Gillar bättre att ha lite tjockare tröjor då jag lätt fryser.

Blir så när man har lite för lite underhudsfett. Har gått ner ganska många kilon de senaste tre åren och blivit mer vältränad. Kanske är det också därför jag tycker att den skräddarsydda skjortan suttit så mycket bättre. De gamla har sett ut som tält på kroppen.

Bra att ha flera snygga skjortor med passform att väja på

Så, nu kände jag att det var dags att testa köpa ytterligare en skräddarsydd skjorta. Ville testa en ny sajt och hittade Tailorist. Kollade på några andra sajter också men denna stack ut då jag tyckte verktyget för att designa såg väldigt proffsigt och genomtänkt ut.

Att ha många valmöjligheter imponerar på mig som kund. Det finns det verkligen på Tailorist. Samtidigt kan det göra mig stressad med för mycket val. Speciellt om man ska sätta ihop olika tyger, färger och detaljer som dessutom är i olika färger. Det är en sak att se en skapelse på datorskärmen, men en annan i verkligheten.

När jag började min design var det tidig sommar och varmt. Mitt mål var därför att göra en kortärmad skjorta. Samtidigt är det kanske dumt då perioden för det är ganska kort här i Sverige, speciellt i norra Sverige där jag bor.

Blev glad då jag hittade att man kunde välja rullärmar med knappfäste. Den funktionaliteten gör att jag kan använda min skjorta både när det är varmt och när det behövs lite extra värme på underarmarna.

Superenkelt designverktyg

Att designa skjortan på Tailorist var en barnlek. Tror faktiskt att jag skulle kunna sätta mina barn på det. De spelar mycket spelet Sims och fullkomligt älskar det första steget i spelet.

Det är då man ska skapa sin karaktär eller familj och bestämma deras utseende men framförallt kläder. Tror jag ska önska mig det nästa gång då jag normalt brukar få rakhyvel och rakblad på Fars dag.

Här har jag listat de olika stegen i en snabb sammanfattning.

 1. Välj tyg (fanns 72 st), man kan sortera på färg, mönster, material, garn, vävteknik
  Man kan välja olika tyger och mönster på skjortans olika detaljer. Vill man ha ett annat tyg på ärmsluten, insidan av kragen etc. så väljer man det även här.
  tygval
 2. Designa detaljerna, i steg 2 väljer man hur de olika detaljerna ska se ut.
  designvalkrage
 3. Ännu mera detaljer, ja, som om det inte vore nog med alla val kring krage, knappslå och yoke så är det i steg 3 dags för detaljernas detaljer. Här kan man välja färg på sytråden, om man ska ha klaffar på axlarna och även om det ska finnas ett monogram.

  Ni som läst min förra design vet att jag satte dit SVENNE längst ner mot mitten. Måste ju sjävklart göra det även på denna! Det fanns även möjlighet att sätta monogrammet på skjortärmen eller på bröstfickan. Men jag är inte en kaxig designer, ännu…

 4. Dags att mäta kroppen, det kanske viktigaste steget och anledningen till varför jag gillar skräddarsytt.Tailorist erbjuder möjlighet att skicka in antingen mått på skjortan eller mått på kroppen. Jag valde kroppsmått och följde deras mycket tydliga guide.

  Det är en guide i 10 steg med bilder som visar var man ska mäta. Dessa mått kan man sedan spara och använda som mall för nästa skjorta. Om man håller måttet d.v.s.Det var bara jag hemma just då så jag mätte alla mina mått själv.

  En rekommendation är att ta hjälp för det är ganska svårt att ta vissa av måtten på egen hand. Och här kommer vi kanske till det som gör att Tailorist tjänst får superbetyg av mig. Fick ett mail ganska snabbt om att kontrollmäta då förhållandena mellan vissa mått avvek från det normala.

  De måste ha suttit där på kundtjänst och undrat om det var en apa med armar ner till knäna som beställt en skjorta eller nåt… Tog hjälp av min fru och gjorde om måtten. Blev kanon!

Så till resultatet

Nyfiken på att se hur skjortan blev? Här kommer lite bilder från min unboxing och model shoot.

Så här såg den ut när den damp ner hemma.
Så här såg den ut när jag öppnade paketet.
tailorist-skraddarsydd-skjorta-baksida
Hoppsan, kom visst med ett snyggt stuprör på bilden. Men har hört att autentiskt är bra…
När den kom var den fabriksstruken. Ursäkta de små knövligheterna på den här bilden.
När den kom var den fabriksstruken. Ett eller annat veck har tillkommit sen dess…

I’m a Tailorist! =)